Dun & Bradstreet är ett nästan 200 år gammalt företag med drygt 6 000 medarbetare världen över som förutom kreditupplysningar och andra tjänster inom risk och kredit bland annat även erbjuder dataanalys och rådgivning, datadriven marknadsföring och försäljning. Sedan en tid tillbaka är Bisnode en del av Dun & Bradstreet, vilket enligt Dun & Bradstreet själva innebär ett utökat djup och bredd av data som bidrar till tillväxt och större möjligheter för kunder att växa internationellt.

Vilka slags kreditupplysningar erbjuder Dun & Bradstreet?

Dun & Bradstreet gör personupplysningar på privatpersoner i hela Norden, men även kreditupplysningar på företag i Norden såväl som i resten av världen. Här nedanför listar vi exempel på uppgifter som Dun & Bradstreets person- respektive företagsupplysningar kan innehålla.

Dun & Bradstreets personupplysningar innehåller 

  • Folkbokföringsinformation: Till exempel uppgifter om din adress (och eventuell särskild postadress), civilstatus, bodelning och äktenskapsförord.
  • Inkomstuppgifter: Information om din taxerade inkomst under de senaste tre åren, samt över- och underskott av kapital.
  • Betalningsförmåga: Antal betalningsanmärkningar, ansökningar och eventuella skulder hos Kronofogden.
  • Företagsengagemang: Om du till exempel är delägare i ett bolag visas uppgifter om delägarskapet här.
  • Fastighetsinnehav: Information om dina eventuella fastighetsinnehav, antingen aktuellt eller taxerat.
  • Aktiviteter och ändringar: Till exempel betalningsanmärkningar och ändring av namn, adress eller civilstatus anges i kronologisk ordning.
  • Konsumentscore: Information om din kreditvärdighet och hur sannolikt det är att du inte kommer kunna betala dina skulder.

Dun & Bradstreets personupplysningar baseras alltid på dagsaktuell information, och punkterna vi listar här ovanför är alltså bara exempel på vad de kan innehålla.

När det gäller företagsupplysningarna erbjuder Dun & Bradstreet några olika alternativ, beroende på hur omfattande informationen behöver vara. Det finns upplysningar som bara visar om ett företag har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden, men det finns också möjlighet att få mer detaljerade upplysningar för att få en djupare insikt i företagets ekonomiska situation. Här nedanför listar vi exempel på det senare.

Dun & Bradstreets företagsupplysningar kan innehålla

  • Kreditrating (Dun & Bradstreets så kallade AAA-rating*)
  • Betalningsbeteende
  • Uppgifter om företagets ledning (och företrädarnas eventuella betalningsanmärkningar eller konkursengagemang)
  • Uppgifter om övrigt företagsengagemang bland ägare och styrelsemedlemmar
  • Uppgifter om ägarnas och styrelsemedlemmarnas finansiella ställning och engagemang i olika bolag
  • Information om koncernens struktur
  • Betalningsförmåga (till exempel betalningsanmärkningar, eventuellt skuldsaldo och ansökningar
  • Bokslut och nyckeltal (upp till fem år)
  • Fastighetsinnehav

*Kreditratingen AAA anger risken för att ett företag ska hamna på obestånd eller gå i konkurs. 

Var hämtar Dun & Bradstreet informationen?

Dun & Bradstreet hämtar information till kreditupplysningarna från flera olika källor, men exakt vilka som gäller varierar något beroende på om det handlar om en person- eller företagsupplysning. På sin hemsida listar de i alla fall nio officiella källor, och dessa listar även vi här nedanför.

Dun & Bradstreets officiella källor

  • Bolagsverket
  • Kronofogden
  • Lantmäteriet
  • Länsstyrelsen
  • Post- och Inrikes Tidningar
  • SBC (Statistiska centralbyrån)
  • Skatteverket
  • SPAR (Statenspersonadressregister)
  • Tingsrätter

Kan man ta en kreditupplysning på sig själv hos Dun & Bradstreet?

Ja, hos Dun & Bradstreet kan du ansluta dig till den digitala tjänsten Min upplysning för att se dina förfrågningar. Du skapar ett konto helt kostnadsfritt via hemsidan. Här får du en bra överblick över dina kredituppgifter och vilken offentlig information som finns registrerat på ditt personnummer, och det blir betydligt enklare att kolla så att alla uppgifter stämmer.

Info! Du kan ta obegränsat antal kreditupplysningar på dig själv hos Dun & Bradstreet utan att det registreras och påverkar din kreditvärdighet. 

När du har ett konto på Min upplysning meddelas du via e-post när ett företag gör en kreditupplysning på dig via Dun & Bradstreet. Min upplysning kan också fungera som en slags bevakningstjänst mot bedrägerier och identitetsstöld om du tecknar tilläggstjänsten ID-bevakning (för privatpersoner). Är du företagare kan du teckna tilläggstjänsten Företagsbevakning som ger dig notiser om uppgifter gällande företagen du är engagerad i skulle ändras.

Vad innebär det att ansöka om lån med Dun & Bradstreet?

Att ansöka om lån med Dun & Bradstreet innebär att långivaren du ansöker hos gör sina kreditupplysningar hos dem, i stället för hos till exempel UC eller Creditsafe. Ett relativt vanligt missförstånd är att lån utan UC innebär att det inte görs någon kreditupplysning alls, men så är alltså inte fallet.

Alla långivare måste göra en kreditprövning i samband med en låneansökan för att säkerställa att den potentiella kunden har de ekonomiska förutsättningar som krävs för att kunna hantera lånekostnaderna, men de kan själva välja vilket företag som ska förse dem med informationen. 

Är det bättre att välja långivare som använder Dun & Bradstreet i stället för UC?

Ja, om du har flera UC-förfrågningar i registret kan det vara bättre att välja långivare som använder ett annat kreditupplysningsföretag. Men det beror helt på hur din kreditvärdighet ser ut i övrigt och vilket slags lån du är ute efter. UC är fortfarande det största och mest använda kreditupplysningsföretaget i Sverige, särskilt bland större banker och långivare som erbjuder större lån.

Om du vill ha ett bolån eller större privatlån är möjligheterna att låna utan UC alltså ytterst begränsade. Dun & Bradstreet är vanligare bland långivare som erbjuder mindre lån, till exempel snabblån och kontokrediter.

Därför vill många ansöka om lån utan UC

Orsaken till varför många väljer långivare som använder till exempel Dun & Bradstreet i stället för UC är att varje kreditupplysning hos UC sänker kreditbetyget (UC-score) i UC:s register. Och eftersom de flesta större banker och långivare som sagt använder just UC kan detta påverka möjligheterna att få större lån i framtiden.

Källor